Logo
Artistin kuva


He is among the top twenty
jazz guitarists in the world.
(Stuart Nicholson)
ETUSIVU   KEIKAT   LEVYT   YHTYEET   BIO   KUVAT   ARTIKKELIT   KONTAKTI   In English
Nyt
Levyn kansi
CONTACT:
info@teemuviinikainen.com
12.5.2017

Bio

Teemu Viinikainen

Teemu Viinikainen on yksi Suomen tunnetuimmista ja arvostetuimmista jazzkitaristeista. Hänen soitossaan ilmaisuvoima, svengi ja virtuositeetti ovat tärkeitä elementtejä, mutta päällimmäisiksi tuntemukseksi häntä kuunnellessa nousevat kuitenkin vahva läsnäolo, herkkyys ja kitaran kaunis sointi. Hänen pyrkimyksensä kehittyä edelleen tekee hänestä artistin, joka on kiinni nykyhetkessä, mutta katse suunnattuna tulevaisuuteen.

Hän aloitti soittamisen 7-vuotiaana ja ensimmäiset esiintymiset tapahtuivat 12-vuotiaana. Myöhemmin hän hakeutui opiskelemaan Helsingin Pop&Jazz konservatoriolle ja sen jälkeen Sibelius-Akatemian jazzosastolle, josta hän valmistui musiikin maisteriksi vuonna 2005. Viinikainen on opiskellut kitaransoittoa nimekkäiden opettajien kuten Pat Methenyn ja Wayne Kranztin johdolla. Näistä vuosista lähtien hänelle on jäänyt kipinä jakaa opittuja taitoja eteenpäin. Hän on opettanut kitaransoittoa ja improvisointia Sibelius-Akatemian jazzosastolla jo vuodesta 2002 alkaen. Lisäksi hän on julkaissut kaksi jazzkitaran soittoa käsittelevää kirjaa ja näiden myötä hänestä on tullut kysytty luennoitsija ympäri Suomea.

Vuonna 2001 perustettu maineikas U-Street All Stars oli Viinikaisen ensimmäinen merkittävä jazzyhtye, jonka menestyksessä hänellä oli tärkeä rooli. Tämä yhtye nousikin suureen suosioon kotimaassa ja voitti Getxo Jazz -festivaalin kansainvälisen jazzkilpailun vuonna 2001. Bändi sai muitakin huomionsoituksia kuten Pori Jazzin Vuoden Taiteilija -palkinnon ja Kritiikin kannukset -palkinnon, jonka myöntää Suomen arvostelijain liitto. Myöhemmistä henkilökohtaisista tunnustuksista mainittakoon Sony Jazzpalkinto ja Jazzliiton Yrjö-palkinto.

Ehkä merkittävimpänä ansionaan Viinikaisen kohdalla voidaan kuitenkin pitää hänen kysyntäänsä taitavana kitaristina. Hän on ollut luottomuusikko useille suomalaisen jazzin huippunimille, joista tärkein yhteistyökumppani on ollut saksofonisti Jukka Perko. Heidän pitkäaikainen yhtyeensä Jukka Perko Avara, jossa kolmantena jäsenenä on kitaristi Jarmo Saari, on julkaissut useita levytyksiä ja yhdessä he ovat esiintyneet kotimaan lisäksi myös Euroopassa ja Australiassa. Viinikainen on esiintynyt menestyksekkäästi myös kansainvälisten huippunimien kuten Joe Lovanon, Vince Mendozan, Randy Breckerin, Dave Liebmanin, Tim Hagansin ja Jeff Tain Watts kanssa.

Viinikaisella on tähän mennessä ollut kolme omaa kokoonpanoa. Ensimmäinen oma levy ’Tales of Robert Dickson’ julkaistiin vuonna 2005 KSJAZZ-levymerkillä vierailijanaan maineikas trumpetisti Tim Hagans ja soittokumppaneina basisti Timo Hirvonen ja rumpali Jussi Lehtonen. Seuraavat levyt ’Nyt!’ (Prophone, 2011) ja ’Hit It’ (Prophone, 2014) olivat tutkimusmatkoja perinteisen akustisen kitaratrion maailmaan, ja niillä soittivat basisti Ville Herrala ja rumpali Mika Kallio. Uusin kokoonpano Teemu Viinikainen III tekee paluun sähköisempien sointien maailmaan. Kosketinsoittaja Mikael Myrskogin Rhodes ja Moog yhdessä Joonas Riipan juurevan rumpusetin kanssa luovat sähäkän ja ainutlaatuisen soinnin yhtyeen debyyttilevylle ’Return of Robert Dickson’, joka ilmestyy syksyllä 2017.

”He now probably numbers among the top twenty jazz guitarists in the world.” - Professor Stuart Nicholson, author, journalist & critc

Curriculum Vitae

Yhtyeet:

Teemu Viinikainen Trio, Teemu Viinikainen III, Jukka Perko Avara, Perko-Pyysalo-Viinikainen, Jukka Perko Streamline Jazztet, Verneri Pohjola Plays Pekka Pohjola, Gunu's Thang, Panu Savolainen Toivo, Pettinen & Viinikainen, The Bronson, Mirja Mäkelä Trio, Eero Koivistoinen Groups, Jenny Robson Acoustic Band, Olli Ahvenlahti Groups, Jussi Fredrikson Acoustic Band, Jussi Lehtonen Band, UMO Jazz Orchestra

Palkinnot:

Jazzliiton Yrjö-palkinto (2009)
Vuoden kitaristi (Jazzrytmit) (2002 - 2008)
Sony jazzpalkinto (2004)
Kritiikin Kannus (U-Street) (2004)
Jazz-Emma (Lift) (2003)
Hankasalmen kultuuripalkinto (2003)
Pori Jazz vuoden taiteilija (U-Street) (2002)
DIG-stipendi (2001)
Getzo jazzkilpailu 1.sija (U-Street) (2001)

Esiintymiset:

Joe Lovanon, Randy Breckerin, Tim Hagansin, Vince Mendozan, Jim Beardin, Dave Liebmanin, Scott Kinseyn ja Wayne Krantzin kanssa sekä konsertteja eri kokoonpanoilla USA:ssa, Kanadassa, Australiassa, Uudessa-Seelannissa sekä lukuisissa Euroopan maissa

Levytykset:

Katso levyt